Biografie
Luc De Winter
Luc De Winter (°1966) beoefent zen sinds 1993. Hij ontving de monnikswijding in de Sōtō-zen traditie en is sinds 2003 leraar te Antwerpen, waar hij meermaals per week meditatiesessies, introducties, workshops en groepsgesprekken leidt en persoonlijke begeleiding biedt; elk jaar leidt hij ook een viertal retraites. Luc wordt regelmatig uitgenodigd voor lezingen en workshops over zen en boeddhisme, o.a. door de Stad Antwerpen, de Universiteit van Leuven, De Bouworde, en door allerhande scholen en verenigingen.
Studies
Hij studeerde af voor o.a. orgel, muziekgeschiedenis en compositie aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar zijn belangrijkste leraren Luk Bastiaens, Reitze Smits en Luc Van Hove waren.
Sandokai
Sinds enkele jaren werkt Luc nauw samen met de in Berkeley, California wonende kalligraaf, kunstenaar en vertaler Kazuaki Tanahashi (°1933). Op basis van diens nieuwe gezaghebbende Engelse vertalingen van de klassieke Zen teksten (mede in samenwerking met internationaal gerenommeerde zenmeesters als Joan Halifax en Taigen Dan Leighton) schreef hij SANDOKAI - Zen & Polyphony, een reeks van 7 werken voor koor a capella, uitgevoerd en opgenomen door Ensemble Polyfoon van Johan Geerts en Lieven Deroo.
Theatre
Hij componeerde de muziek voor de muziektheatervoorstelling Liffey van regisseur Tom Hannes, choreograaf Alexander Baervoets en geluidskunstenaar Ward Weis ( Gent, Kunstencentrum Vooruit - Minard Schouwburg, 2002 ).
Ensembles
Luc schreef muziek voor en in opdracht van verscheidene ensembles (Carré, Trio Aura, Ictus Ensemble, Ensemble Polyfoon, I Fiamminghi) , solisten (Lucy Grauman, Paul De Clerq, Frederik Croene, Veerle Peeters, Isabel Alonso Morillo, Tristan Driessens, Osama Abdulrasol, Lily Moons, Erwin De Bock, Lieselot Watté, Annelies Focqaert) en voor het fluit & piano duo Lindy Van den Berk en An Van Reeth. Zijn muziek werd uitgevoerd in het kader van festivals als November Music, Grenzenloos, De Gentse Feesten en het Festival Van Vlaanderen en werd uitgezonden door VRT radio en televisie en Radio Deutschland.
Aigo
AIGO - a ceremony for consort (tweede strijkkwartet, met een duur van circa één uur) werd gecreëerd door een viola da gamba kwartet (Piet Stryckers Piet Van Steenbergen, Lies Wyers & Pieter Vandeveire) in de gotische Keizerskapel te Antwerpen op 11 november 2011.
KANNON'S PILLOW
Op 12 februari 2012 volgde de première van KANNON'S PILLOW door pianiste Veerle Peeters. Bij deze gelegenheid werd ook de cd opname van dit werk aan het publiek voorgesteld. KANNON'S PILLOW is een suite in zeven delen voor piano (duur ca. 72') waarin elke deel zijn eigen plaats en functie heeft. De cd werd uitvoerig gepresenteerd op Radio KLARA op 20 februari.
SONGS FROM FIVE SCOOP HUT
Een avondvullende liederencyclus SONGS FROM FIVE SCOOP HUT, op poëzie van de 18e eeuwse zenmeester Ryokan Taigu in nieuwe Engelse vertaling van Kazuaki Tanahashi, ging in première te Antwerpen op 19 oktober 2013. De 14 liederen werden uitgevoerd door Veerle Peeters en mezzo-sopraan Els Mondelaers.
THE REGARDER OF SOUNDS
Filmregisseur Konrad Maquestieau realiseerde de kortfilm THE REGARDER OF SOUNDS, gebaseerd op het Kannon's Pillow album; deze film ging in prmière in Cinéma Galeries, Brussel (december 2013); hij werd in oktober 2014 gepresenteerd te Antwerpen (zaal Roma) en te Amsterdam (EYE Filmmuseum).
Inspiratie
Bijna alle muziek van Luc De Winter is expliciet geïnspireerd door de levende ervaring van de zenmeditatie : helemaal open, wakker en alert verblijvend in het huidige moment realiseert zich spontaan een diepgaande intimiteit met het bestaan die de poort is tot een totale nuchterheid, een complete vrijheid. Hij ziet zijn muziek dan ook als een verderzetten van zijn zenonderricht voorbij woorden.
Huidige projecten
De laatste jaren schreef hij vooral werk voor solo-instrumenten als cello, viool, fluit en piano. In opdracht van vredesorganisatie A World Without Armies (Berkeley) werkt hij momenteel aan een orgelwerk getiteld Ten Millennium Future.